Educa humana je članica Nacionalnog konventa o EU

Posted onCategoriesStručni članci, Vesti

„Educa humana“ je od 2014. godine članica Nacionalnog konventa o EU, i to radne grupe 7 koja prati predpristupne pregovore u poglavljima 11 (poljoprivreda i ruralni razvoj), 12 (veterinarske i fitosanitarne politike, bezbednost hrane, dobrobiti životinja)  i 13 (ribarstvo).

Sarađujući sa organizacijama iz naše radne grupe pokrenuli smo neformalnu Mrežu za održivi razvoj Srbije (MORS). U okviru MORS-a, a uz podršku šefice pregovaračkog tima Republike Srbije dr Tanje Miščević,  napravili smo Studiju o trgovini poljoprivrednim zemljištem koja je 23.11.2015. predstavljena i u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, u okviru zasedanja Parlamentarnog foruma za energetsku politiku. Na ovu temu imali smo i gostovanje u emisiji „Radar“ na RTV, 01.12.2015. godine. Bili smo aktivno uključeni i u javnu raspravu o Izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Takođe smo uspešno sproveli akciju javnog zagovaranja za korišćenje kredita Fonda za razvoj, koji su, zbog lošeg tumačenja Zakona o Fondu, bili uskraćeni registrovanim komercijalnim poljoprivrednim gazdinstvima.

Kako nema dobre ekonomije bez dobre ekologije, cilj nam je da doprinesemo transferu znanja o zaštiti životne sredine do poljoprivrednih proizvođača, i tako im pomognemo da unaprede svoju proizvodnju, a istovremeno izađu u susret zahtevima koje pred Srbiju stavlja proces pristupanja EU. Takođe, cilj nam je da edukujemo poljoprivredne proizvođače o neophodnosti njihove  aktivne saradnje sa državnim institucijama, a posbno o značaju uključivanja u kreiranje javnih politika iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.